Fyll i dina observationer på blanketten för att delta i Luonto-Liittos kampanj Följ med våren. Alla som är intresserade av naturen kan delta i kampanjen. Observationerna samlas i Naturhistoriska centralmuseets databas.
Du kan endast rapportera om dina observationer från en kommun per blankett. Välj rätt kommun ur rullgardinsmenyn.
Använd en ny blankett om du gör observationer i en annan kommun eller om du rör dig mer än 10 km från den första observationsplatsen. Klicka på länken "Ny tom blankett" för att få en ny blankett. Fyll i och spara den första blanketten innan du öppnar en ny.
Om din observationsplats är på ett område som gränsar till flera kommuner ska du ange namnet på den kommun där den största delen av området finns.
Fyll i var i kommunen du observerat arten. Det kan t.ex. vara namnet på en by, ett berg, en skog eller dylikt. Skriv inte din adress här om du inte vill att den ska ses av andra.
Kontaktuppgifterna behövs om man senare vill be dig om tilläggsuppgifter om dina observationer. Deltagande i utlottningen kräver också utlämnande av kontaktuppgifter. Uppgifterna används inte för marknadsförning o. dyl.
Vad räknas som den första observationen?
Den första observationen är dagen då du ser arten för första gången under våren. Du kan rapportera om den första observationen när som helst. Det är alltså inte kopplat till fenologiveckosluten. Anmäl inte observationer av t.ex. en övervintrande bofink eller en blåsippa som växer i en trädgård.
Den första observationen av en växt innebär den dag då du första gången ser växten blomma. Björk och åkerfräken är de enda undantagen. Hos björken följer du med lövens längd (när de blivit 1 cm och 2 cm). Den första observationen för åkerfräken är då det gulbruna sporaxet har kommit upp.
Den första observationen av ett djur innebär den dag då du för första gången ser djuret i rörelse. Det gäller att rapportera om flyttfåglarnas ankomst (inte om övervintrande fåglar) och om när de andra djuren vaknat upp ur dvalan. Det är tillräckligt att du hör en viss fågel sjunga, utan att du sett den, för att kunna rapportera om den. För grodornas del observeras rommen. Fladdermöss och grodrom behöver inte artbestämmas.
Under fenologiveckosluten ska du uppskatta om arterna är fåtaliga, talrika eller om de inte alls syns till. Under veckoslutet lönar det sig att röra sig i så många olika miljöer som möjligt: invid åkrar, på stränder, i skogen etc. Du kan välja om du är ute på lördagen, söndagen eller både och.
Blankettens alternativ är:
S = saknas, inga observationer under veckoslutet.
F = fåtalig, 1-5 observationer under veckoslutet.
T = talrik, över 5 observationer under veckoslutet.
Kryssa för din uppskattning vid rätt veckoslut. Då veckoslutet närmar sig framträder en ny kolumn just för det aktuella veckoslutet. Du kan uppskatta talrikhet endast under de här bestämda dagarna. OBS! Om du har skrivit in ett datum för den första observationen av en art kan du inte uppskatta talrikheten för arten under ett veckoslut som infaller före den första observationen.
Alla veckoslut behöver inte vara ifyllda.
Här kan du ange:
På blanketten är observatörens namn och hemkommun offentliga. Uppgifterna kan användas t.ex. då man visualiserar resultaten. Välj "Göm kontaktuppgifterna" om du inte vill att dina uppgifter syns offentligt.
Din adress, ditt telefonnummer eller din e-postadress syns aldrig offentligt.
Även om du väljer att gömma kontaktuppgifterna sparas de internt för att vi vid behov ska kunna få mer information om dina observationer.
På den här kartan kan du märka ut var du gjort dina observationer. Observationsplatsen behöver inte vara exakt, ett ungefärligt läge är tillräckligt. Du kan ange platsen genom att klicka var som helst på kartan där du får en markör.
Då du skriver in en adress och trycker på enter så förflyttas du till den adressen på kartan. Om det finns flera adresser med samma namn (Hiihtäjäntie finns t.ex. både i Helsingfors och Riihimäki) förflyttas du till den mest troliga adressen. Du kan också söka platser med hjälp av snabbval (endast på finska) t.ex. eduskuntatalo.
Till exempel:
Hiihtäjäntie 1
Hiihtäjäntie 1, Helsinki
Eduskuntatalo, Helsinki
Vi behöver dina kontaktuppgifter för att eventuellt kunna få tilläggsinformation om dina observationer. Uppgifterna används inte i marknadsföringssyfte. Läs mer under Sekretesspolicy.